Campervakantie in eigen land door Corona polulairder! 

 Nu we door het Corona virus even niet meer naar onze favoriete vakantieoorden kunnen vliegen, lijkt het erop dat we onze vakanties maar in Nederland of misschien wel in Denemarken en Zweden moeten vieren. En dat doen we ook, zien o.a. de camperverhuurders.

Een stacaravan in Italië of met het vliegtuig naar Turkije. Voorlopig zit het er niet in. Het RIVM adviseert om grote hubs als vliegvelden, stations, cruiseschepen e.d. te mijden.  Vliegen is op dit moment überhaupt een nono en Duitsland en België proberen grensverkeer tegen te gaan. Alleen wanneer je transitverkeer bent, dus op doorreis naar bijvoorbeeld Zweden mag je erdoor. Moet je wel een reservering van een camping in Zweden of een ticket van  de Ferry kunnen tonen.

 

Kunnen we nog op vakantie deze zomer?

Rustige plekken hebben absoluut de voorkeur. Wat er wel en niet mag in de zomermaanden is nog onbekend, maar meer Nederlanders kiezen het zekere voor het onzekere en boeken een vakantie in eigen land. Camperverhuurder krijgen dagelijks aanvragen van mensen die hun vakantie in verre oorden in het water zien vallen. Veel camper verhuurders, waaronder Holland Campers hadden afgelopen winter juist geïnvesteerd in meer maar vooral ook luxere campers. Campers met douche en toilet aan boord, maar ook met TV en bijvoorbeeld een oven.

In het hele land met uitzondering van de veiligheidsregio’s Haaglanden en Rijnmond zijn de campings inmiddels open. En hoewel de sanitairgebouwen vooralsnog nog gesloten moeten zijn, hebben de campings de 1,5m economie goed begrepen. Er zijn protocollen met het ministerie afgesproken en wie daaraan voldoet kan open. Drukke stranden, steden en pretparken hebben nu niet de voorkeur”, maar lekker wandelen of fietsen gaat prima met de nieuwe regels. Druk zal het op de campings ook niet zijn, want veel buitenlandse boekingen zijn geannuleerd, omdat Nederland de Duitsers en Belgen oproept vooral niet naar Nederland te komen.

 

De natuur in

“In de natuur is het makkelijker social distancen”. Campings liggen bijna allemaal op mooie plekken in de natuur en nooit midden in het dorp. Bij sommige loop je zo vanaf het terrein het bos in, waar ruimte genoeg is om afstand te houden van elkaar. En mocht het toch drukker zijn, dan kan je makkelijk even wachten of de volgende dag wat vroeger op pad gaan, wanneer het wel rustiger is. Een bijkomend voordeel is dat wanneer het rustiger is je veel meer wild spot. Van maart tot juni worden de jonge reeën geboren. Hoe leuk zou het zijn wanneer je zo’n moeder met haar jong tegenkomt.

 

Zijn er nog campers te huur?

Er is nog geen sprake van een boekingspiek, ‘maar we zien wel dat er meer interesse is’. Mensen oriënteren zich langzaam op een vakantie in eigen land.

Natuurlijk zijn er al behoorlijk wat boekingen gemaakt door mensen die plannen hadden om bijvoorbeeld deze zomer naar Italië te gaan met de camper. De verwachting is dat dat nog even niet zal lukken, waardoor sommige mensen nu afzien van hun roadtrip. Deze mensen zullen hun reis aanpassen of annuleren.

Daarnaast vallen er ook veel vakantieplannen in het water bij mensen die door de Corona crisis even geen of minder inkomsten hebben.

 

Hou hier rekening mee

De horeca is in Nederland tot in ieder geval 20 mei dicht. Wie in de meivakantie of daarna weg wil, moet dus wel zelf de mogelijkheid hebben om te koken of er moeten afhaal/bezorgopties in de buurt zijn. In een camper lukt dat prima.

Wie naar de camping gaat, moet eigen sanitaire voorzieningen hebben. De gemeenschappelijke toiletgebouwen zijn nog dicht. Campers en caravans zijn meestal uitgevoerd met een toilet en douche.

Drukte is niet toegestaan in de anderhalvemetermaatschappij. De kans is groot dat in de zomermaanden stranden en andere recreatieplekken dichtbij de steden gesloten worden wanneer  het te druk wordt. In de noordelijke en oostelijke provincies, welke minder dicht bevolkt zijn is die druk lager.

De recreatiebranche heeft nog wel wat uitdagingen.

De campings voelen de klappen van de coronacrisis flink en zien ook nog niet dat het storm loopt op Nederlandse vakantieparken. Dat komt omdat er nog weinig bekend is over hoe de zomer eruit gaat zien. “We horen dat er voorzichtig wat boekingen bij komen, waar normaal in de meivakantie alles al vol zit”, vertelt woordvoerder Marike Rosier van recreatiebranchevereniging HISWA-RECRON.

“Wel verwachten  we, dat de Duitsers en Belgen het waarschijnlijk laten afweten dit jaar. Dat zou ruimte moeten bieden voor extra Nederlandse vakantiegangers. Al zullen er minder mensen tegelijk op een camping mogen staan in de anderhalvemetereconomie.

 

27 april 2020, Wilfred van Luijk | hollandcampers.nl

 

Neem contact op met ons

Stuur een Whatsapp berichtje!