Welk rijbewijs heb ik nodig om een camper te huren?

Hoeveel mag je meenemen in een camper?

Welk rijbewijs nodig om een camper te besturen?

Een B- rijbewijs is voldoende om alle huurcampers van Holland Campers te mogen besturen. Al onze campers zijn met een automaat uitgevoerd en terug gekeurd tot 3.500 kilo.

 Even de verschillende rijbewijzen goed uitgelegd:

  • B- rijbewijs geeft je het recht om een voertuig tot 3.500 kilo te mogen besturen.
  • B-E rijbewijs, is een aanhanger rijbewijs. Deze heb je nodig wanneer auto plus aanhanger samen meer dan 3.500 kilo wegen. Dat is dus bij een camper met trekhaak al gauw, daar de camper al ruim 3.000 kilo weegt.
  • C- rijbewijs heb je nodig wanneer je een camper wil besturen welke tussen de 3.500 en 7.500 kilo weegt.
  • D- rijbewijs wanneer u nog zwaarder dan 7.500 gaat rijden.

U heeft dus rijbewijs B, C1, C, D nodig om in een camper te mogen rijden. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van het maximaal gewicht van de camper en het maximaal aantal personen dat u kunt vervoeren.

Hoeveel mag je meenemen met een camper?

Heeft uw camper een maximaal gewicht van 3.500 kilo? En is het voertuig geschikt voor het vervoer van maximaal 8 personen (uzelf niet meegerekend)? Dan heeft u genoeg aan een B rijbewijs

Voor zwaardere campers moet u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) hebben. Met het gewicht van de camper wordt de toegestane maximummassa bedoeld. Dit is het lege gewicht + het maximale laadvermogen. Dus incl. brandstof, water, gasflessen, bagage en de passagiers.

Campers of busjes waar meer dan 8 zitplaatsen in zitten (uzelf niet meegerekend) mag u alleen rijden als u een bus rijbewijs (D of D1) heeft.

Leeftijdseisen

Daarnaast dient u minimaal 25 jaar oud te zijn en minstens 3 jaar u rijbewijs te hebben om een camper te mogen huren. Dit is geen wettelijke verplichting maar een door onze verzekering opgelegde regel. Daarnaast sluit onze verzekering reizen uit welke het Europese vaste land verlaten en/of naar wintersport gaan.

Buitenlands rijbewijs

Alleen een internationaal rijbewijs is geldig om in Nederland een camper te mogen besturen.

Geldigheidsduur rijbewijs

Wij dienen te controleren of uw rijbewijs geldig is gedurende de huurperiode. Hiertoe maken wij voor vertrek altijd een foto van uw rijbewijs, welke wij een maand na thuiskomst weer vernietigen. Loopt deze binnenkort of binnen de huurperiode af, vraag dan vroegtijdig een nieuw rijbewijs aan, zodat u hiervan geen problemen ondervindt.  

Mogen meereizende personen ook de camper besturen?

Wanneer de meereizenden eveneens 25 jaar of ouder zijn, minimaal drie jaar hun rijbewijs hebben mogen zijn de camper ook besturen. U blijft als hoofdhuurder wel aansprakelijk.

Campertraining

Indien u dus minimaal 25 jaar oud bent en 3 jaar uw rijbewijs heeft kunt u een camper huren bij Holland Campers. Eventueel kunt u bij ons ook een campertraining volgen om nog beter geïnformeerd en geoefend aan een campertrip te beginnen. Wij verzorgen in het voorjaar zowel groepstrainingen als individuele trainingen waarbij u gebruik kunt maken van onze campers.

Check https://hollandcampers.nl/campertraining/

Camper maximum gewicht

Holland Campers heeft er alles aangedaan om te zorgen dat u binnen de wettelijk toegestane gewichten blijft. Zo kiezen wij o.a. voor licht metalen velgen, lichtgewicht polyester gasflessen, hebben wij het inventaris zorgvuldig uitgekozen, met lichtgewicht buitenmeubilair. Bij de camperuitleg geven we u tips hoe u tijdens het rijden gewicht kunt besparen door niet te veel schoon water, maar zeker ook geen vuilwater mee te nemen.

Wij hebben in onze werkplaats een weegbrug om uw camper te wegen, zodat u weet of u voldoet aan de wettelijke richtlijnen.  Wij kunnen de camper wegen inclusief bagage, fietsen en personen.

Een camper weegt leeg, af fabriek tussen de 2.800-3.000 kilo. Echter door montage van een luifel, fietsendrager, airco, satellietschotel, gasflessen, inventaris en buitenmeubilair komt daar zomaar 300 kilo bij. Wanneer je daar dan ook nog eens 2 personen met bagage en een fiets bij optelt hoef je geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat we heel dicht tegen de 3.500 kilo zitten.

Technisch is dat geen probleem, want al onze campers zijn technisch geschikt tot 4.400 kilo, Dat wil zeggen dat het chassis, de remmen en de motor sterk genoeg zijn om 4.400 kilo veilig een berg op te rijden en nog belangrijker ook weer veilig naar beneden.

Bij het aanvragen van het kenteken is de camper terug gekeurd naar 3.500 kilo om met een B-rijbewijs te mogen worden bestuurd.

Rijbewijs B

Maximaal gewicht camper  is totaal 3.500 kilo

Maximaal aantal personen = gelijk aan het aantal gordelplaatsen.  maximaal 9 pers incl. bestuurder

 

Rijbewijs C1

Maximaal gewicht camper, tussen 3.500 en 7.500 kilo

Maximaal aantal zitplaatsen, inclusief bestuurder  9 pers.

Rijbewijs camper

Verzekering

Alle campers zijn all-risk verzekerd met pechhulp en repatriëring service. Daarbij kan je bij Allianz een eigen risico verzekering voor huurauto’s / campers afsluiten voor € 9,50 per dag, waardoor je eigen risico naar € 0,00 verlaagd wordt. Hierdoor krijg je de borg van € 1.000 bij schade terug van de verzekeraar, wanneer de camper verder netjes ingeleverd wordt.

Bekijk dit filmpje om te zien, hoe het er tijdens een proefrit bij ons aan toe gaat. Een maand voordat u bij ons in Den Haag vertrekt met de camper ontvangt u van ons een mailtje. Hierin staan tips en de gebruiksaanwijzing van de camper en vertellen we u wat de mogelijkheden zijn als de camper thuis is om deze aan u uit te leggen. Aansluitend maken we dan ook altijd nog even een proefritje. In de camper is ook altijd de volledige fabrieks gebruiks aanwijzing aanwezig.

Voordat u vertrekt lopen we de camper natuurlijk zelf nog even na om te zien of deze compleet, schoon en onbeschadigd is. Daarbij letten we ook op de bandenspanning, het oliepeil en de ruitenwisservloeistof. Zodat u met een veilig gevoel ontspannen op vakantie kan.

Meer informatie over mooie Routes in Spanje?


    Stuur een Whatsapp berichtje!